onsdag 12 mars 2008

Kai Gullmar - en schlagerdrottning.


Kvinnor är som bekant ganska underrepresenterade som schlagerkompositörer, men en av våra allra största är faktiskt Kai Gullmar, från början Gurli Maria Bergström, även kallad Gullan.

Gullan föddes den 2a april 1905 i Sundsvall men flyttade, efter mycken övertalning till sina föräldrar, till Stockholm. Hon var då 23 år gammal och hade redan gjort ett försök som revyartist för Ernst Rolf, men blev av sina föräldrar, efter att de sett en smygpremiär av revyn, förbjuden att syssla med något sådant. "Taskspeleribranchen" som hennes far kallade det, var ingen tänkbar framtid för Gullan om hon överhuvudtaget skulle få lov att flytta till Stockholm.

Hon fick då plats bakom disken i en musikaffär som, för att locka kunder, hade högtalare ut mot gatan och spelade gammofonskivor. En dag roade sig Gullan med att själv sjunga till en inspelning av I love you so much". Vem råkar gå förbi, om inte operadirigenten Nils Grevellius! Han stannar och lyssnar och finner den lite raspiga rösten förtjusande. Han går in i butiken och frågar vem vokalisten var, och Gullan kunde inte annat än medge att det var hon som sjungit.
Grevellius blir förtjust och erbjuder henne på stående fot att göra en grammofoninspelning.
Hennes debutskiva sjöngs in den 14e februari 1931 och märket på skivan var husbondens röst.

Gullan bytte i den vevan namn till Kai Gullmar som ansågs vara ett klatchigare artistnamn och gjorde många fler inspelningar, men hennes största talang var att själv komponera musik.
Den tidens populäraste artister framförde hennes melodier: Sven-Olof Sandberg, Ulla Billquist, Alice Babs, Sigurd Wallén, Edvard Persson, Nils Poppe, Karin Juel, Zarah Leander, Harry Brandelius, Åke Grönberg, Sickan Carlsson, Britta Borg och många fler.
Kai har skrivit melodier som "Swing it, magistern", "Jag har en liten melodi" och "Med dig i mina armar". Sångerna var glada och fulla av kärlek och sågs av de flesta som en viktig glädjespridare under en svår tid.
Kai Gullmar dog den 25 mars 1982 och lades till sista vilan på sin födelsedag den 2a april samma år.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket fint och intressant. Visste inte att hon var född i Sundsvall, det verkar visst som många musikbegåvningar kommer därifrån.
/Anonym

Anonym sa...

Helt suverän. Hon bodde på Gärdet, Amiralsgatan, Kommer inte ihåg numret

Anonym sa...

BRANTINGSGATAN om ja får be!!!

MINIDISNEY sa...

Nä, Amiralsgatan, va de