torsdag 27 mars 2008

Mosebacke Monarki -håll dig för skratt om du kan.

Känner du Helmer Bryd, Rigmor Mortis och Hektor Sektor? Om du gör det är du sannorlikt invånare i det minimala republiken Mosebacke monarki. Låt inte namnet lura dig. Trots att det kallas monarki så är det en republik med monarkiska inslag. Till exempel så hade man en kung. Kung Sune som tidigare var verkmästare vid AB Plastsaker och son.

Låter det förvirrande? Ingen fara, jag ska förklara.
Underbara Mosebacke Monarki är ju ett radioprogram startat av Hasse och Tage. Det kan ses som en radioverition av Grönköpings veckoblad. Man började med att ropa ut kvarteren runt mosebacke till en egen republik, som ett sverige i miniatyrformat. Sedan befolkade man landet med diverse personligheter. Varje land med självaktning behöver ju till exempel en ingenjör. Han fick heta Sven Gardin. Sedan behöver man ju en konstnär som fick namnet Salvador Dahlberg, en regissör och skådespelare som heter Nisse Pärlemo, en pastor som heter Astor Flanell, en boxare vid namn Melvin "Bobo" Slacke, en rektor lektor Hektor Sektor, nyhetsuppläsaren Manne Drevert, bankdirektör Englund - direktör i Bank of Englund, en sjuksköterska som logiskt nog heter Rigmor Mortis och, märkligt nog, en statsminister vid namn Linnea Grind. Runt dessa figurer byggdes sketcher och sånger upp.
I början var det Stig Grybe, Ulla-Carin Rydén och Birgitta Andersson med flera som medverkade.
Senare tillkom även Hans Furuhagen, Carl-Uno Sjöholm,Olle Phalin och Moltas Eriksson. Bakom pianot satt Helmer Bryd som var alias för Gunnar Svensson. Han ledde världens enda femmanna-kvartett: His eminent five quartett. De spelade allt som oftast på Mosebackes "Hilmers konditori". Ni vet, kondiset som gjorde egen konjak genom att kondensera luften därinne.

Innehållet i programmet behandlade ofta rykande aktuella händelser och inte sällan satir över vårt samhälle och kängor till våra grannländer. Norge fick ju sin släng av sleven i och med sången "Moltas Erikssons Norge-visa".

"Norge, Norge, är ett ruttet land
Norge, Norge, ett jävla rövarband".

Låter det bekant?

Första sändningen ägde rum den 6 oktober 1958 och runt 1967 blev Mosebacke Monarki även ett tv-program. Sändningarna pågick i omgångar ända till 1983.
Mycket finns att säga om denna underbara epok. Faktiskt så mycket att jag ska be om att få återkomma i ämnet, och jag finner något sätt att sammanfatta dessa genialiska påhitt.
Kanske går det, kanske inte. Jag citerar kung Sunes valspråk:

"Går det, så går det."

1 kommentar:

Bo sa...

Kul att även Du uppskattar Mosebacke Monarki. Jag hörde dem redan som barn i radion och tyckte de var roliga, även om jag då inte begrep alla kopplingar till olika händelser.
Bra att nån skriver om dessa humorns giganter.