lördag 1 mars 2008

Sjömansvisans 20-i-topp

Alla har vi våra egna favoriter bland sjömansvisorna, men 1998 så tyckte HKF, (Sjömansservice, Sjöfartsverket) att det var dags att fråga sjömännen själva vilka de ansåg vara de bästa sjömansvisorna. 185 aktivt seglande sjömän tillfrågades och en topp-lista blev till. Ett hundratal kända och okända låtar listades.
Resultatet talade sitt tydliga språk. 8 av de 20 visorna var skrivna av Evert Taube, som, uppenbarligen, var storfavorit i sjömanskretsar. Han lyckades knipa både första och andra-platsen.

Några överraskningar finner man också. Till exempel att låt nummer 5, Jungman Jansson av Dan Andersson på 5e plats, och Maria Maruschka av Ture Nerman som hamnade på 9e plats, blev så populära bevisar att nog kunde sjömän adoptera visor även om de inte var skrivna av riktiga sjömän. Detta har vi ju varit inne på tidigare på stofilbloggen.

Några av låtarna kan man nog ifrågasätta om de överhuvudtaget skulle kunna räknas till sjömansvisorna. Är det en sjömansvisa bara för att orden "segla" och "skuta" förekommer, som i "Vem kan segla förutan vind?" som hamnade på 19e plats eller "Så läge skutan kan gå" på 8e plats. Personligen tycker jag inte det, men det får lov att passera.
Att sedan "Sailing" kvalade in på listan över sjömansvisor (på 20e plats) behöver vi kanske inte fästa oss vid den här gången även om jag tycker att det är förfärligt opassande.
Vi kan nog dra slutsatsen att listan hade sett annorlunda ut om den hade gjorts för 50 år sedan, då det begav sig, och att Evert Taube alltid är populär.

Vi på stofilbloggen har ju våra egna favoriter och är naturligtvis intresserade av vad Ni läsare tycker. En, något mindre, opinionsundersökning i ämnet finner Ni under bilden på Karl Gerhard.
Gör er röst hörd för sjömans-visans skull!


Och såhär ser listan ut. Antalet röster inom parentes.
1. Eldarevalsen (56)
2. Möte i monsun (53)
3. Briggen Blue Bird (32)
4. Gamla Nordsjön (32)
5. Jungman Jansson (24)
6. Balladen om Gustaf Blom från Borås (17)
7. Flickan i Havanna (15)
8. Så länge skutan kan gå (11)
9. Han hade seglat för om masten (10)
10. Maria Maruschka (10)
11. Drunken Sailor (10)
12. Samboronbon/Fritiof och Carmencita (8)
13. En sjöman älskar havets våg (8)
14. Sjömansjul på Hawaii (7)
15. Flicka från Backafall (7)
16. Seemann (6)
17. Till havs (5)
18. Ålefeskarns vals (4)
19. Vem kan segla förutan vind (4)
20. Sailing (4)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker absolut att "Den vredgade sjömanshustrun" ska finnas att rösta på.

Anonym sa...

Det finns en låt som jag hörde en gång, där dom sjunger nånting om
"Brahmaputtrorna." Den tycker jag
skall få vara med.

Stofil sa...

Vi ska leta reda på sången med Brahmaputtrorna och "Den vredgade sjömanshustrun" ska naturligtvis också uppmärksammas. Dom låter för bra för att missas.

Med ödmjuk hälsning

Frk Stofil