måndag 11 februari 2008

1900-talets största schlager?

År 1915 knåpade den tyske poeten Hans Leip ihop en kärleksdikt om ett möte under gatlyktan utanför kasernen. 1938 tonsattes den av Norbert Schultze. Sången fick namnet Lili Marleen och spelades in året efter av Lale Andersen och skulle bli en av världens mest inspelade och älskade melodier.

Försommaren 1941 ockuperade tyska trupper Jugoslavien och började sända militärradio från Belgrad. Av en tillfällighet fanns den då helt okända Lili Marleen i en bunt skivor på stationen. En bunt som en tysk löjntnant ska ha köpt under en permission i Wien. Skivan började rulla och blev snart så populär att den varje kväll användes som avslutning för dagens sändningar. Lyssna gärna på den här.

Radiosändningarna från Belgrad kunde höras av både tyska och allierade trupper runt östra Medelhavet och sången blev mycket populär på båda sidor. Visst är det märkligt att föreställa sig att tyskar och allierade ligger och lyssnar på, får tröst av, och älskar samma låt. Samtidigt. Varför strida när man kan spisa schlagers!

Joseph Goebbels tyckte dock att låten var alldeles för tramsig för tyskarnas moral och förbjöd den för att senare beordra Lale Andersen att spela in den på nytt fast i en mer marschaktig version för tyskt hemmabruk. (lyssna här)

Vid det här laget hade låten spritt sig och bland annat tyskfödde Marlene Dietrich, som efter 1939 var amerikansk medborgare, reste från 1943 runt och underhöll amerikanska trupper med att sjunga den på engelska. (Lili Marlene på engelska med Vera Lynn här.)

Sången har översatts till närmare 50 olika språk och en av de första utanför Tyskland att spela in den var vår egen Ewert Granholm som släppte den på skiva redan 1942. Det blev hans största framgång som skivartist. Sedan dess har den legat på topplistor med olika artister över hela världen. I Tyskland och Japan så sent som på 80-talet och visst håller den fortfarande!

Klar liksom en stjärna
vid kasernens dörr
lyste en lanterna,
den finns där nu som förr.
På trottoarens nötta sten
jag möter dej i lyktans sken
som förr, Lili Marleen,
som förr, Lili Marleen.



1 kommentar:

Anonym sa...

Oavsett om det är 1900-talet största schlager, så är det absolut en av de vackraste.
Som Ni skriver; varför strida när man kan lyssna på schlagers?


N