fredag 15 februari 2008

Upprörande roligt!

1935 inträffade någonting unikt i svensk nöjes- och rättshistoria. Två komiker dömdes till böter för att de varit för roliga.

De två stackarna var inga mindre än pilsnerfilmslegenden Thor Modéen och revyartisten John Wilhelm Hagberg. (Sistnämnde har faktiskt, precis som Karl Gerhard, varit stand in åt Ernst Rolf på 20-talet.) De olycksaliga lustigheterna inträffade på en juldagsmatiné där oturligt nog en man som kallar sig själv ”vän av ordning och konsekvens” befann sig i publiken. Det hade drullats i vattnet och grimaserats så vår ”vän av ordning” såg inget annat råd än att anmäla händelsen. Stockholmspolisen såg naturligtvis mycket allvarligt på det inträffade. En av poliserna hade dessutom själv uppmärksammat att affischerna såg på tok för roliga ut för att vara en juldagsmatiné.

De enda som Stockholmspolisen kunde hitta som var villiga att vittna var två stycken kollegor som varit på matinén privat. De skrev varsin rapport där nya uppgifter presenterades. Bland annat hade Thor Modéen burit ”en till munterhet väckande mössa” samt fällt en replik, som vittnet inte hade hört, men av publikreaktionerna att döma hade det rört sig om något verkligt roligt!

Trots att Hagberg och Modéen förklarat att de anmodat de medverkande att vara så allvarliga som möjligt kunde inte rätten bortse från att de brutit mot helgfriden, som åberopades enligt paragraf 13 i dåvarande ordningsstadgan. 75 kronor var i böter blev påföljden och de båda kunde stoltsera med att en domstol faktiskt slagit fast att de är mycket roliga!

Inga kommentarer: