måndag 11 februari 2008

Obligationsmarschen

1940 behövde svenska staten pengar för att rusta upp försvaret. Det skulle lösas med vad som kom att kallas för Försvarslånet. Staten skulle låna pengar av svenska folket genom att svenskarna köpte obligationer. Försvarslånet var naturligtvis tvunget att marknadsföras på bästa sätt. Affischer trycktes förstås men det skulle också marknadsföras med musik via radio. Kompositören Lars-Erik Larsson och författaren Alf Henriksson anlitades och resultaten blev den smått fantastiska låten Vi ska tömma vår spargris eller Obligationsmarschen som den också kom att kallas. Den sjöngs in av Sven Olof Sandberg; mannen med silkesrösten.

Det som verkligen gör den här låten till något alldeles extra är texten (länk här) och de osannolika kasten mellan naturromantik och krigsindustri. Vad sägs om Här ligger slätten vid och stor, och vetet trivs och livet gror i sockerbetans frö tätt följt av Kom och hjälp oss att gjuta kanoner. Du ska se att du kan och det går. Kom och hjälp oss att ladda patroner för en bråkdel av lönen du får! Det är lite som att hälla bensin i vällingen, kan man tycka! Men allt sjungs till Lars-Eriks medryckande melodi och man kan inte annat än att bli på strålande humör av att höra den.

Lite mer kuriosa om den här låten är att den i Norge blev en populär frihetssång under titeln Norge i rødt, hvitt og blått med norsk text av Finn Bö. Även den texten är väldigt underhållande (Länk här. Vers 2 är min favorit) och den sjungs fortfarande av glada norrmän den 17 maj!

En låt väl värd att kolla upp för den som inte redan haft nöjet att stifta bekantskap med den!

Inga kommentarer: