måndag 11 februari 2008

Ekivok text satte stopp för karriären.


Den sjungande charmören Lennart Hagvall är någon som i Sverige är sorgligt bortglömd, men det är faktiskt inte så konstigt. Förklaringen är en låttext vald med dåligt omdöme.
Lennart Hagvall föddes år 1913 och begav sig in i nöjesbranchen. Han blev revyartist i Göteborg, men har bara gjort en enda grammofoninspelning. År 1947 fick han ett erbjudande om att spela in en skiva med skivbolaget Odeon. Odeon ville dock först ge ut en skiva "på prov" för att testa hans genomslagskraft hos publiken och skivköparna. Han spelade in två nyskriva visor. Den ena var rumban "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen". Hagvall hade otur med skivbolagets låtval. "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen" ansågs vara så ekivok och osedlig att den blev döskallemärkt hos Sveriges radio. En skiva som var döskallemärkt var inte formellt förbjuden att spelas, men man ombads tänka efter både en och två gånger innan man lät något så syndigt spelas för radiolyssnarna (detta öde kunde även drabba låtar som ansågs vara för politiska eller som innehöll reklam). Således kom aldrig Hagvalls skiva att spelas för allmänheten och skivan såldes bara i ett fåtal exemplar. Hagvall blev bannlyst från radio och fick aldrig sitt skivkontrakt. Så kan det gå. Många år senare, 1977, så fick låten ett uppsving med Jerry K Gustavssons version, men det är en helt annan historia.
Nåväl, även om jag är helt emot censur i alla dess former så måste jag säga att även en luttrad 70-talist som jag höjer på ögonbrynen när jag hör Hagvall glatt tralla fram den ena aktiviteten oanständigare än den andra. Eller vad sägs om det här:

"Vi bytte fruar med varandra fram på kvällen,
Ty det är så hälsosamt och stärkande i fjällen.
Det finns väl inget annat ställe där moralen vågar stå
På en så angenäm och sjunkande nivå."

Byta fruar?! På 40-talet?! Inte så konstigt att moralens väktare var framme med döskallestämpeln. Följande exempel är också något som för tiden känns väldigt vågat:

"Det kändes jämt en pust
Av synd och last och lust
I varje vrå satt där ett par av skilda kön."

Par av skilda kön?! Jag säger då det!
Hur som helst så är det en svängig rumba som förtjänas att kommas ihåg. Hela texten till låten hittar Du här.

1 kommentar:

Anonym sa...

herre min ge!
inte konstigt att den blev förbjuden, han borde spärras in den där mannen.

Lars-Oskar Österholm, teaterteckniker(född lantbrukare)